Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációMarkuš: szimpatikus, hogy a magyarok ennyire kötődnek magyarságukhoz

2009.6.3
Štefan Markuš volt budapesti szlovák nagykövet szerint a szlovák kormány túlzottan reagált Orbán Viktor szavaira. Azt el sem tudja képzelni, hogy Orbán kormányfőként egy asztalhoz üljön Ficóval.

Štefan Markuš, aki jelenleg a kisebbségi ügyekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyesbizottság alelnöke, a Pravdának adott interjújában azt mondta, Orbán Viktor nem csak földrajzi értelemben használja a Kárpát-medence elnevezést, hanem a határon túli magyarok egyesítésével kapcsolatban is.

Kifejtette, az MKP politikusai, illetve valamennyi magyar erősen kötődik a Kárpát-medencéhez, a magyarsághoz, ez az indentitásuk sokkal erősebb, mint a szlovákiai magyar kisebbséghez való tartozásuk. Megjegyezte, ezzel nem állítja azt, hogy a szlovákiai magyarok nem lojálisak a Szlovák Köztársasághoz. „A magyarsághoz való tartozás erősen, szinte már genetikailag van kódolva náluk. Ez végeredményben szimpatikus is a magyarokban. Bárcsak több határon túli szlovák is hasonlóan érezne a szlovák nemzettel, Szlovákiával kapcsolatban“ - nyilatkozta Markuš.

Úgy vélte, Orbán esztergomi kijelentései valóban hatással lehetnek a szélsőséges csoportok megerősödésére, ugyanakkor a szlovák kormány nem megfelelően reagált ezekre. Szerinte diplomáciai úton kellett volna reagálni, nem pedig a parlamenten keresztül, bevonva a nyilvánosságot. „Talán először fordul elő, hogy a parlament összeül egy szomszédos állam ellenzéki politikusának kijelentései miatt.“

Elmondta, amikor ő budapesti nagykövet volt, a két kormányfő, Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda mindig tárgyalóasztalhoz ültek, ha komoly vitás kérdések merültek föl. „A vége felé a két miniszterelnök már nem kedvelte egymást, de mindig találkoztak, vagy forró dróton egyeztettek“ - nyilatkozta.

Megjegyezte, 2000-ben a trianoni szerződés 80. évfordulóján a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fáklyás tüntetést tartott a budapesti szlovák nagykövetség előtt, melyen lengyel-magyar határt és hasonlókat követeltek. Szerinte az ilyen megnyilvánulások és csoportok jelentőségét nem szabad alábecsülni.

Arra a kérdésre, hogy Trianont miért élik meg ilyen intenzíven a magyarok sok évtized múltán is, így válaszolt: „A magyarok elvesztették területük kétharmadát és a lakosság felét. Ez olyan, mintha egy tábornokot káplárrá fokoznának le. Ő egyszer tábornok volt, és a lefokozás érzése fennmaradt. Sok magyar viszont képtelen megérteni, hogy a szlovákok Trianon előtt sokat szenvedtek a történelmi Magyarországon belül. Ha sikerülni megegyeznünk abban, hogy ők Trianon után, mi pedig addig szenvedtünk, az rendben lenne. Ők viszont azt állítják, hogy a szlovákok esetében ez nem igaz.“

Markuš elmondta, a kisebbségi ügyekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyesbizottság az utóbbi napokban a két ország kormányfői találkozóját készítette elő, azonban előfordulhat, hogy a parlament szerdai rendkívüli ülését követően elmarad majd a találkozó.

Közölte, nem tudja elképzelni, hogy Robert Fico egy aztalhoz üljön Orbán Viktorral, amennyiben utóbbi hamarosan magyar miniszterelnök lesz.

Szerinte nem csak Slotának, hanem Csáky Pálnak is átgondoltabban kéne cselekednie.


(bumm)
http://www.bumm.sk/30003/markus-szimpatikus-hogy-a-magyarok-ennyire-kotodnek-magyarsagukhoz.html2009. június 2. [21:43]
Orbán Viktor: a teljes Kárpát-medencei magyarságot fogjuk képviselni

A magyar képviselőknek a teljes Kárpát-medencei magyarságot kell majd képviselniük az Európai Parlamentben, aki ezt nem érti, vagy zokon veszi, az éppen az Európai Unió lényegével nincs tisztában - hangoztatta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden Szombathelyen, választási nagygyűlésen.
Van olyan ország, amely még mindig nem vette észre, hogy az elmúlt öt évben is ezt csináltuk, az egész Kárpát-medencei magyarságot képviseltük - mondta.
Hozzáfűzte: Járóka Lívia, miközben képviseli az Európai Parlamentben a magyarországi romákat, képviseli az európai romákat is, ugyanúgy, mint ahogyan Kósa Ádám, aki egy fogyatékkal élő képviselőjelölt, ha megszólal Brüsszelben, nemcsak a magyar, de az európai fogyatékkal élőket is képviseli majd. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=53812009. június 2. [18:57]
Németország aggódik Orbán kijelentése miatt

Aggodalommal tekintünk Orbán Viktor, a Fidesz elnökének esztergomi kijelentésére - mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt magyar partnerével.
A német külügyminiszter, aki Prágából érkezett Budapestre, elmondta: nagyon nagy aggodalommal tekintenek Orbán Viktor kijelentésére, amelyről keddi prágai útján is beszélt cseh és szlovák partnerével. A cseh fővárosban tartott találkozón arról is szó volt, hogy a koszovói rendezés hogyan lehetne sikeres a szomszédos államok kisebbségi kérdéseinek rendezésében - fűzte hozzá.
Balázs Péter ezzel kapcsolatban közölte: nem kívánja kommentálni Orbán Viktor szavait.
"Egy magyar ellenzéki politikus saját felelősségére mondott valamit. Erre én a kormány nevében nem kívánok reagálni. Tisztelem a szlovák parlamentet és megvárom, hogy az ülésen mi történik. Lehet, hogy arra majd valamilyen módon reagálok" - tette hozzá arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a szlovák parlament rendkívüli ülést tart szerdán a kérdésben.
Balázs Péter hangsúlyozta: kevesebb mint egy hónappal ezelőtt járt Pozsonyban. A megbeszéléseken nagyon komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy "egymásban barátokat lássunk", egyenrangú, szuverén államokat, amelyek az európai értékrend részesei - mondta.
A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen rendezett választási nagygyűlésen azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.
A magyar és a német külügyminiszter közös keddi sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy a keddi tárgyaláson szó volt regionális és uniós kérdésekről, valamint az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemről is.
A tárgyalás után a külügyminiszterek emléktáblát avattak a határnyitás huszadik évfordulója alkalmából.
Ezzel kapcsolatban Frank-Walter Steinmeier kiemelte: Németország ismét köszönetet mond a magyar nemzetnek a német újraegyesítésben játszott szerepéért. A német egyesítés előszele volt az Európa egyesítésének - tette hozzá.

Prágát is nyugtalanítják Orbán Viktor kijelentései

A cseh külügyminiszter szerint Prágát is nyugtalanítják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor tett a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletének kérdésében.
Jan Kohout erről azon a sajtóértekezleten beszélt, amelyre a cseh, a szlovák és a német külügyminiszter közös keddi munkareggelije után került sor Prágában. Kérdésre válaszolva a külügyminiszter elmondta: Csehország foglalkozni fog a témával, mert úgy látja, hogy ez feszültségforrás lehet a közép-európai régióban.
"El kell mondanom, hogy minket is nyugtalanítanak azok a szavak, amelyek néhány Duna-medencei kérdés rendezésével kapcsolatban elhangzanak. Komolyan foglalkoznunk kell velük, s Csehország és a cseh diplomácia foglakozni fog velük. Felesleges lehetséges feszültségforrásnak tekintjük ezt" - mondta újságíróknak Kohout. "Úgy véltük: miután mindnyájan az Európai Unió tagjai lettünk, ezek a problémák a háttérbe szorulnak. Nyugtalansággal szemléljük, hogy megmaradtak" - tette hozzá a cseh miniszter.
Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter arról számolt be: "Tájékoztattam partnereimet, hogy a Fidesz elnöke részéről a kampányban olyan kijelentések hangzanak el, amelyek nem tartoznak a 21. század Európájába és felhívtam a figyelmüket arra a veszélyre, amely ebből a politikából ered. Természetesen világosan látjuk ezt a veszélyt és szükségét érezzük erről partnereinket is tájékoztatni" - jelentette ki Lajcák.
A keddi prágai munkareggeli alkalmával Jan Kohout, Miroslav Lajčák és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter véleményt cseréltek az aktuális európai témákról, a lisszaboni szerződésről, a gazdasági válságról, s megemlékeztek a vasfüggöny 20 ével ezelőtti megnyitásáról is.
Steinmeier kijelentette: Németország sohasem felejti el, hogy a volt szocialista országok emberi jogi és demokratikus mozgalmai nélkül, a csehszlovák Charta 77, a lengyel Szolidaritás és a "bátor magyarok" nélkül nem jöhetett volna létre a német újraegyesülés. "Ezért örökké hálásak maradunk" - szögezte le a német diplomácia irányítója.

Václav Havel az erősödő nacionalizmusról beszélt a német külügyminiszterrel

Csehország bekapcsolódása az európai és az euroatlanti szervezetekbe bizonyos védelmet nyújthat a növekvő nacionalista veszély ellen - jelentette ki a volt cseh államfő azután, hogy a német külügyminiszterrel találkozott kedden Prágában.
Václav Havel és Frank-Walter Steinmeier a találkozón véleményt cserélt az európai parlamenti választásról, s nem tartják kizártnak, hogy a nacionalista pártok sikerrel szerepeljenek rajta.
"Arról beszéltünk, hogyan ébredeznek itt és ott a múlt jellegzetes démonai" - mondta a találkozó után újságíróknak Havel.
Cseh források szerint a téma egyebek között azért is került szóba, mert a német külügyminiszter Prágából Magyarországra utazik, ahol a felmérések szerint a szélsőjobboldali Jobbiknak esélye van az 5-7 százalékos eredményre, s ezzel az EP-be kerülésre is. A párt félkatonai szervezete, a Magyar Gárda, amelynek viselkedése a második világháborús fasiszta SS egységek képét idézi fel, rendszeresen tüntetéseket szervez olyan városokban,. ahol nagyszámú roma kisebbség él - jegyezte meg a CTK hírügynökség.
Csehországban szintén nagyon megélénkült az utóbbi időben a nacionalista szélsőjobb tevékenysége, s többször volt utcai összecsapás a szélsőségesek és a rendőrség között. A szélsőséges Munkáspárt romaellenes választási klipjének a közvetítését a közszolgálati televízió és a rádió is elutasította. Úgy Csehországban, mint Magyarországon is az utóbbi időben több romaellenes támadás történt.
"Ellent kell állni ezeknek a jelenségeknek és bízni kell abban, hogy a közéletbe olyan fiatalok tevékenykednek, akiken már nem fogott a kommunizmus torzító hatása" - mondta Havel.
A volt cseh államfő szerint a jelenlegi választási kampány a legdurvább mindazok közül, amelyeket a rendszerváltás óta megélt.
(MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=2637
Csáky: Alpári, hogy a magyar kártyát minden helyzetben előhúzzák
2009, június 3 - 10:36
Az MKP elnöke, Csáky Pál a szerdai Új Szóban közölt rövid interjúban megerősítette, hoyg a párt képviselői részt vesznek a szlovák parlament rendkívüli ülésén, amelynek napirendjén Orbán Viktornak a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviseletét érintő kijelentései szerepelnek.
Foto: SITA
Nem futamodunk meg...
Foto: SITA

"Ha nem vennénk részt, akkor azzal gyanúsíthatna bennünket bárki, hogy el akarunk futni a téma elől. Nincs mit rejtegetnünk. Nélkülünk Szlovákia nem lenne sem NATO-tag, sem EU-tag. Attól tartunk, a kormánypártok célja a választóink elbizonytalanítása, hogy minél kevesebb választónk vegyen részt az európai parlamenti szavazáson. Az persze nem biztos, hogy az ülés teljes részében ott leszünk, ezt a helyszínen döntjük el" - jelentette ki Csáky Pál az interjúban.

Csáky megjegyezte, hogy a rendkívüli ülés nyilatkozattervezetét, mely szerint például a Fidesz és az MKP tevékenysége Szlovákia területi egységét veszélyezteti, "primitívnek tartjuk, visszautasítjuk, és úgy gondoljuk, ezt el kell mondanunk a parlamentben is."

A politikus úgy véli, hogy Orbán Viktor nem szorul védelemre az MKP részéről. "Mi nem fogunk védekezni, elmondjuk a véleményünket. Alpárinak tartjuk az ilyen durva nacionalizmust Szlovákiában, hogy a magyar kártyát minden helyzetben előhúzzák. Mi nem futamodunk meg, nem lehet minket megijeszteni, s nagyon reméljük, választóinkat sem" - fejtette ki Csáky.

Az MKP elnöke hozzátette: "Ha ugyanis a választóink megijednek, s nem mennek el szavazni, akkor a magyar érdekképviselettel Brüsszelben nagy baj lehet. Ha az MKP kevés képviselőt küld ki, akkor az nem a pártnak okoz károkat, hanem a szlovákiai magyaroknak."

Az ellenzék másik két pártja - az SDKÚ-DS, valamint a KDH - azt jelezték, hogy képviselőik nem vesznek részt a szerdai rendkívüli ülésen.

MTI/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/06/03/csaky-alpari-hogy-magyar-kartyat-minden-helyzetben-elohuzzakCsáky Pál: Az MKP képviselői részt vesznek a szlovák parlamenti ülésen Nyomtatás Email
2009.06.03.
A szlovák kormánykoalíció a mai, rendkívüli parlamenti ülésen kívánja elítélni a Fidesz elnökének esztergomi kampánybeszédét és a magyar irredentizmust. Az MKP képviselői viszont a kabinet korrupciós botrányaira kívánnak rákérdezni.


Csáky Pál kifejtette: - Nincs mitől tartanunk, ezért részt veszünk a tanácskozáson, amelyen azonban a kormánypártok korrupciós botrányait kívánjuk tematizálni. Egyébként nem gondoltam volna, hogy a hivatalos szlovák politika ilyen mélyre süllyed, s mondvacsinált ürüggyel igyekszik az európai parlamenti választások előtt ismét magyarellenes hangulatot kelteni - nyilatkozta az MKP elnöke. A két szlovák ellenzéki párt képviselői nem vesznek részt a rendkívüli parlamenti ülésen. A szerdai rendkívüli parlamenti ülés a közelgő európai parlamenti választások előtti, állami pénzen megrendezendő, nacionalista indulatokat felkorbácsoló koalíciós kampány lesz, amelyhez mi nem asszisztálunk - közölte Mikuláš Dzurinda, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) elnöke.

Csáky Pál egy szerdai lapinterjúban kijelentette:"Ha nem vennénk részt, akkor azzal gyanúsíthatna bennünket bárki, hogy el akarunk futni a téma elől. Nincs mit rejtegetnünk. Nélkülünk Szlovákia nem lenne sem NATO-tag, sem EU-tag. Attól tartunk, a kormánypártok célja a választóink elbizonytalanítása, hogy minél kevesebb választónk vegyen részt az európai parlamenti szavazáson. Az persze nem biztos, hogy az ülés teljes részében ott leszünk, ezt a helyszínen döntjük el" Csáky Pál megjegyezte, hogy a rendkívüli ülés nyilatkozattervezetét, mely szerint például a Fidesz és az MKP
tevékenysége Szlovákia területi egységét veszélyezteti, "primitívnek tartjuk, visszautasítjuk, úgy gondoljuk, ezt el kell mondanunk a parlamentben is."Az MKP elnöke úgy véli, hogy Orbán Viktor nem szorul védelemre az MKP részéről. "Mi nem fogunk védekezni, elmondjuk a véleményünket. Alpárinak tartjuk az ilyen durva nacionalizmust Szlovákiában, hogy a magyar kártyát minden helyzetben előhúzzák. Mi nem futamodunk meg, nem lehet minket megijeszteni, s nagyon reméljük, választóinkat sem" - fejtette ki Csáky.Az MKP elnöke hozzátette: "Ha ugyanis a választóink megijednek, s nem mennek el szavazni, akkor a magyar érdekképviselettel Brüsszelben nagy baj lehet. Ha az MKP kevés képviselőt küld ki, akkor az nem a pártnak okoz károkat, hanem a szlovákiai magyaroknak."

Felvidek Ma, nepszabadsag.hu, MTI, VZSA magyar kártya
2009.06.03.
Miután változtatni úgysem tudunk rajta, azt ajánlom, dühöngés helyett örüljünk annak, hogy ma a pozsonyi parlamentben rendkívüli ülésen fogják szidni célirányosan Orbán Viktort, általánosságban a Fideszt és természetesen, mintegy megszokásból, a felvidéki Magyar Koalíció Pártját (MKP). Örüljünk, hiszen az az ország, amelynek miniszterelnöke egy, a Kárpát-medencei magyarság európai képviseletéről szóló mondat miatt máris a területi egységet félti, gyenge lábakon áll.
Erőt, magabiztosságot sugároz-e választói felé Robert Fico akkor, amikor az állam elleni támadásnak vél egy bővített mondatot? Nyerő választási húzás-e valójában az, ha egy politikus veszélynek minősíti a Kárpát-medence szó emlegetését, s így naponta többször is pánikrohamot kap a magyar időjárás-jelentéseknél? A felvidéki sajtó arról ír, hogy Szlovákiában új szólás született: fél tőle, mint Fico Orbán Viktortól.

De azért sem érdemes különösebben aggodalmaskodni az újabb magyarfóbiás szlovák pótcselekvés miatt, mert a sokat emlegetett "magyarkártya" előhúzása jelen esetben éppenséggel az MKP esélyeit növelheti. A Bugár Béla exelnök által generált belső viták rontották a magyar párt megítélését, így Ficóék ez esetben alighanem akkor ártottak volna a legtöbbet Csáky Páléknak, ha csendben maradnak, azaz kerülik a magyarokkal kapcsolatos témákat. A Fico-Slota-tandem újabb eszelős kirohanása viszont várhatóan arra döbbenti rá a magyarokat, hogy a széthúzással küszködő MKP megbüntetésére nem a mostani európai parlamenti választás a legmegfelelőbb alkalom. A kérdés az, több szlovákot sikerül-e szavazásra bírni a "Kárpát-medencei magyarveszéllyel", mint ahány ösztönösen felháborodó magyart? Maradjunk annyiban, Fico stratégiája legalábbis kétesélyes. Ráadásul a szlovák ellenzék az utóbbi időben már egyre határozottabban tartja szalonképtelennek a nyílt magyarellenességet, a sajtó egy jó része pedig ugyancsak éles hangnemben ítéli el a nacionalista retorikát. A liberális Sme tegnapi cikkében a rendkívüli parlamenti ülés összehívását olyan paranoiának minősítette, amelyben az ellenségkép és a veszély a koalíció önmeghatározásának a része. "Ennek a paranoiának a lényege abban a felfogásban van, hogy Magyarország, a magyarok természetes ellenség, s ha valaki kijelenti, hogy nagyobb számú képviseletükre van szükség, az automatikusan Szlovákia érdekeinek veszélyeztetését jelenti. Ezt politológiailag nem lehet elemezni, ezt csak gyógyítani lehet" - írja a szlovák napilap cikkírója.

A jelenlegi pozsonyi kormánykoalíció magyarellenes ámokfutását a maga helyén kell kezelni. Nem lehet elégszer ismételni, hogy Szlovákiát egy olyan magyargyűlölő baloldali miniszterelnök irányítja, aki megbízható kormányzati partnerként működik együtt a kontinens egyik legszélsőségesebb/szélsőjobboldalibb/radikálisabb (igény szerint aláhúzandó) pártjával. Azoknak a hazai balliberális megmondóembereknek, akiknek semmit sem jelent a magyar szolidaritás, és akik számára kéjes élvezetet okoz Orbán Viktor pozsonyi kitámadása, tudniuk kell: örömtáncukat az általuk patás ördögökként számon tartott Haider vagy Le Pen szlovák klónjaival egybekapaszkodva járják. Mindezen túl a jobboldali álmodozó illúziókeltők sem maradtak üzenet nélkül. Az Orbán esztergomi kijelentésével kapcsolatos cseh és német külügyminiszteri "aggályok" ugyanis jól jelzik a határon túli magyarok által várva várt Fidesz-kormány majdani szűk külpolitikai mozgásterét.

Felvidék Ma, Magyar Nemzet-Pataky István
"A Fidesz és az MKP nagymagyar elképzeléseik túszává teszi a szlovákiai polgárokat..."
2009, június 2 - 14:07
Orbán Viktor és Csáky Pál politikáját elítélő közös nyilatkozatot kívánnak tenni a parlamentben a koalíciós pártok.
Foto: SITA
A kedves koalíciós partnerek
Foto: SITA

"A Fidesz és az MKP teljes komolysággal demonstrálja akaratát a fokozatosan elérendő területi autonómiáról, és nagymagyar elképzeléseik túszává teszik Szlovákia polgárait" - írta a koalíció a nyilatkozattétel indoklásában. A koalíció szerint ez veszélyes precedenst teremt az Európai Unióban, amely kétségbe vonja az EU-polgárok képviseletének alapvető elveit.

A parlament szerdai rendkívüli ülésén tárgyal a javaslatról, amelyet a koalíció leginkább Orbán Viktor "nacionalista" kijelentései miatt terjeszt elő. A koalíció ezzel az "autonomista törekvések nyílt propagációját" szeretné elítélni, amelyek ellentétesek a jelenlegi európai berendezkedéssel és Szlovákia területi egységével.

A javaslat szerint Csáky Pál növeli Szlovákia és Magyarország közti feszültséget. "A parlament mélységes sajnálatát fejezi ki a tény iránt, hogy az MKP vezetésének jelenlegi irányvonala a Magyar és a Szlovák Köztársaság közti feszültség növeléséhez járul hozzá, és a kisebbségi érdekeket az univerzális polgári értékek és az európai integrációs elvek fölé helyezi" - áll a nyilatkozatban.

A képviselők eme nyilatkozatukkal kifejeznék nyugtalanságukat a "nacionalizmus, antiszemitizmus és a xenofóbia szélsőséges megnövekedésével a magyar társadalomban, beleértve a szélsőséges szervezetek nyilvános tevékenységét". A koalíció javaslatában kritizálja a Fidesz "felelőtlen nacionalista retorikáját", szemére veti az etnikai kizárólagosság koncepciójának érvényesítését, amely szerintük az elmúlt évszázad ideológiáiból fakad. A koalíció szerint a szlovák parlamentnek el kell utasítania, hogy a magyar politikusok határozzák meg a szlovák polgároknak, kit válasszanak, valamint a szlovák parlament képviselőinek, hogy kinek az érdekeit képviseljék az Európai Parlamentben.

A parlamenti nyilatkozat továbbá elítéli azon tevékenységeket, amelyek a közép-európai arányok megváltoztatására irányulnak, beleértve a Kárpát-medencében élő magyarság politikai egységének vízióját. "A parlament ezzel a magyar polgártársakhoz fordul, hogy ne hajoljanak meg Magyarország és az MKP politikusainak nacionalista és demagóg kijelentései előtt" - áll a nyilatkozatban. Pavol Paška házelnök a grémium után közölte, hogy a nyilatkozatot nem a szlovákiai magyar kisebbség ellen szánják.

SITA/para
Fico-kormány: "Az autonómia már nem tabu, hanem program"
2009, június 3 - 12:21
A kormány által elfogadott nyilatkozat figyelmeztet a felháborító és megalázó szlovákellenes kampányra. A kormány szerint az autonómia már nem tabu, hanem egy program.
Foto: SITA

Foto: SITA

A szlovák kormány ma elfogadott nyilatkozatában, amelyet már tegnap nyilvánosságra hoztak, kifejezi mélységes nyugtalanságát a nacionalizmus magyarországi terjedésével szemben. Elégedetlen továbbá, bizonyos "releváns politikai erők lépéseivel", amelyek teljesen ellentétben állnak a kölcsönös kapcsolatok javításával. Orbán Viktor fellépései szerintük provokatívak és rontják a politikai légkört.

A kormány figyelmeztet az éles szlovákellenes kampányra, amelyet némely magyarországi média folytatott az elmúlt időszakban. Sajnálattal vette tudomásul a magyar külügyminiszter, Balázs Péter levelét a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban. A kormány szerint ugyanis a jó szomszédságról, illetve a baráti együttműködésről a két ország közt köttetett szerződés egyik része sem engedi a feleknek a másik állam belügyeibe, normaalkotó tevékenységébe való beavatkozást.

A koalíciós pártok, szerdán a parlamentben szeretnék elfogadtatni orbán Viktor és Csáky Pál politikáját elítélő nyilatkozatukat.

SITA/paraMegnyílt a szlovák parlament Orbánnal foglalkozó rendkívüli ülése - Ellenzéki nyilatkozat Nyomtatás Email
2009.06.03.
(Frissítve) Rendkívüli ülésen foglalkozik Orbán Viktornak a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviselete kapcsán a közelmúltban elhangzott kijelentéseivel a szlovák parlament. (Slota és Fico beszéde. Csáky nyilatkozata.)

16.15
Csáky Pál Ján Slota parlamenti beszéde alatt - az MKP valamennyi képviselője elhagyta a tárgyalótermet - nyilatkozott a TA3 hírtévének. Irónikusan megjegyezte, hogy Fico a magyar nemzetiség számára kihirdette az autonómiát. Ezzel Fico beszédének tartalmára utalt, amelynek állandó témája volt a magyar autonómia igénye. Csáky szerint egyetlen-egy párt programjában sem szerepel ez a programpont. Ugyanezzel érvelt a két ellenzéki vezető közös nyilatkozatára is, amelyben Csáky elhatárolódását kérték Orbán autonómia követeléseitől. A sajtón keresztül megkérdezte tőlük, mit szólnak ahhoz, hogy Fico már kihirdette számunkra az autonómiát? Az MKP-nak nincs ilyen követelése!

16.00
Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) törvényen kívül helyezését javasolta a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

A szerda délután megnyílt tanácskozás egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli Orbánnak és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.
Slota szerint Orbán "fanatikus" politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, s ennek a célnak elérésében "semmi sem gátolhatja meg". A szélsőséges magyarellenességéről ismert SNS-vezér nyolcpontos javaslatában szükségesnek vélte, hogy fogadjanak el törvényt a köztársaság védelméről, büntessék azokat a mozgalmakat, amelyek megkérdőjelezik a háború utáni közép-európai rendezést, és szorgalmazzák a magyarok határok feletti egyesítését. Slota kötelezővé tenné Szlovákiában a kizárólag szlovák nyelvű érettségi vizsgákat és főiskolai felvételiket, nyelvvizsgához kötné a munkapiaci érvényesülést, és a reciprocitás elvét érvényesítené a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyarok jogi helyzete között. A szlovákiai magyaroknak szerinte így csak egy képviselőjük lenne a parlamentben, mint ahogy azt az - egyébként csak "papíron létező" - magyarországi kisebbségi törvény is rögzíti.
A politikus úgy fogalmazott, hogy "a Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él", akik nem fogadják el a két világháború utáni rendezést és a békeszerződéseket. Szerinte Orbán úgy viselkedik, "mint aki hidegháborút visel szomszédai ellen". Az SNS elnökének meggyőződése, hogy a kisebbségi magyar EP-képviselők nem szolgálhatnak két urat, az egyiket el kell árulniuk. Ez Szlovákia lesz. Megjegyezte: ha az EP-ben több lesz a magyar képviselő, mint amennyi mandátuma Magyarországnak van, az a feszültség növekedéséhez járul hozzá.
Robert Fico kormányfő, aki Slotát megelőzően szólalt fel, szintén "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti. A szlovák miniszterelnök nagyon éles szavakkal bírálta Orbán kijelentéseit, s aláhúzta: "Magyarországon egyre inkább teret nyernek a szélsőséges erők", s ezeket a szélsőségeket a szomszédos országokban is terjesztik. Azt állította, hogy a "magyar kártyát" nem a kormánykoalíció, hanem az MKP vette elő, amikor részt vett a Fidesz kampánygyűlésén Esztergomban. Azzal vádolta az MKP-t, hogy szlovákellenes politikát folytat, és viszályt szít a szlovákok és a magyarok között.
A szlovák miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat jónak, s több tekintetben a nemzetközi szintet meghaladónak tartja. "Elfogadhatatlan azonban, hogy országaink közti kapcsolatokat egyetlen kérdésnek, a nemzeti kérdésnek rendeljük alá, s ebből a szemszögből szemléljünk mindent" - jelentette ki. Megerősítette, hogy magyarországi látogatásra készül, s továbbra is minden feltétel nélkül kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével.

13.30
A szerda délután megnyílt tanácskozás egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli a Fidesz elnökének és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.
A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A határon túli területeken tett látogatásaira utalva Orbán aláhúzta: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.
Robert Fico szlovák kormányfő korábban "abszurdnak" nevezte, hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.
A parlament külügyi bizottsága szerda délelőtt megtartott ülésén a nyilatkozattervezet elfogadását javasolta a testületnek. Orbán kijelentései "politikailag felelőtlenek, szélsőségesen veszélyesek, és a demokratikus értékek szempontjából abszolút elfogadhatatlanok" - áll a javaslatban. Szlovákia szuverenitását a javaslat szerint azért veszélyeztetik Orbán kijelentései, "mert mi nem ismerünk semmiféle Kárpát-medencét".
A koalíció által kezdeményezett ülésen a három ellenzéki párt közül csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) képviselői vannak jelen. A másik két ellenzéki párt - a Szlovák Demokratikus és Kereszténydemokrata Unió (SDKU), illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) - a kormány korrupciós ügyeiről való figyelemelterelésnek tartja az ülést, s nem vesz részt rajta.
A rendkívüli parlamenti ülés előtt az SDKU és a KDH közös nyilatkozatot fogadott el Szlovákia és Magyarország jószomszédi kapcsolatáról. A nyilatkozatban a szlovák ellenzék felszólítja a magyar parlamentet, hogy támogassa az 1995-ben aláírt politikai alapszerződésen alapuló együttműködést, és utasítsa el azokat a kijelentéseket, amelyek növelik a feszültséget a szlovák-magyar kapcsolatokban. Hasonló hozzáállásra és együttműködésre szólították fel a szlovák kormányt is.
Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke szerint ez a nyilatkozat megfelelőbb válasz Orbán kijelentéseire, mint a rendkívüli parlamenti ülés.
"Az MKP-nek választania kell, hogy Orbán Viktor útját akarja-e járni vagy pedig a KDH és az SDKU útját" - jelentette ki Pavol Hrusovsky, a KDH elnöke azzal összefüggésben, hogy az ellenzéki nyilatkozatot a szlovákiai magyar párt nem írta alá.

Felvidék Ma, MTI, Kokes János, ddgHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona