Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációA POET, Barak elvtárs megszólalt

2009.4.1

Ide teszem a Barak cikket, mert az én reggeli hozzászólásaimra reagált ebben az írásban, majd minden hozzászólásomat kicenzúrázta, most meg ír hozzájuk egy bődületes barakos hülyeséget.

A Barak írás:

Nem Radičovával van baj, hanem a hülyékkel
2009, április 1 - 09:20 Barak László

Tagadhatatlan, akad számos szlovákiai magyar kontár, illetve közéleti Mekk Elek, akik attól kaptak agyhúgykövet, hogy az ellenzéki államfőjelölt, Iveta Radičová nyilvánosan elutasította az autonómia intézményét, mint Szlovákiában meghonosítandó közigazgatási formát. Nem másutt persze, mint abban az Ivan Gašparovičcsal folytatott kampányvitában, amelyben a Gašparovič azzal vádolta őt több mint félmillió tévénéző előtt, hogy az autonómiapárti szlovákiai magyar politikusok támogatásával akar Szlovákia államfője lenni…

Szóval, kedves barátaim, ti komolyan gondoljátok, hogy Radičovának kutya kötelessége lett volna Gašparovič célirányos csúsztatását azzal ellensúlyozni, hogy némely szlovákiai magyar autonomómiamániás pácienseket is überelő szónoklatot vág ki a szlovákiai magyarok autonómiája érdekében…?! Ahelyett, amit kijelentett: „Aki a magyar kártyával játszik, diszkvalifikálja magát.“ Vagyis semmi keresnivalója az elnöki palotában!

MÉG, MÉG, MÉG, ENNYI NEM ELÉG, ugye, nemzetesuraimék??? Mert MOST VAGY SOHA...!

Nos, ha valamiért bazira viszolygok a szlovákiai magyar autonómia gondolatától is, akkor az nem más, mint a legvehemensebb szószólóiból ordító ostobaság...

http://www.parameter.sk/blog/parabarak/2009/04/01/nem-radicovaval-van-baj-hanem-hulyekkel?page=99#comment-11061Hozzászólás

A hozzászólásomat is itt teszem meg, mert bizonyára 10 mp belül kimoderálná a para fórumból, ahogy a reggeli négy hozzászólásommal tette, még szerencse, hogy elmentettem őket időben.
Tehát, Laci ki is a hülye, nézz tükörbe és látsz ott egy sunyi POET-t, kedves szudruhom. Most a kapaitalizmus felett élősködsz és ontod magadból, a nagyobbnál nagyobb f...ságokat, hogy a szavadjárásoddal éljek. Te is azok közé tartozol, akik a fél millónyi magyarság hátán élősködnek, jól megélve belőle. Még ez sem lenne baj, de legalább produkálhattatok volna ennek a szerencsétlen felvidéki (honföldi) magyarságnak egy elnökjelöltet, hogy büszkék lehettünk volna rátok, hogy egy kis morzsát nekünk is juttatatok. De nem ez helyett nyakunkra akartok adni egy álszent nőszemélyt aki, most minket kihasználva, veletek lepaktálva, tovább fogjátok a felvidéki magyarság százezreit sanyargatni. Már rengeteg email kaptam ahol az emberek kinyilvánítják a véleményüket, hogy avagy nem is voltak az első körben szavazni, vagy most nem mennek el véglegesen. Talán ez volt a cél, hogy a magyarokat elriasztani és behelyettesíteni szlovák szavazatokkal ezáltal. Jó taktika, ti ezt nem látjátok, ja hogy ti tanácsoltátok, Füle úr tanácsára, a ti sugallatotoikra történt. Vajon meddig lehet ezt a játékot velünk eljátszatni. Te meddig vagy hajlandó ebben az ál viselkedésben elmenni, messzire ezt tudom, hisz marslakó vagy, hisz a vöröshomokból meríted azt a sok okos szót amit nagy rendszereséggel kiröffentesz magadból.
Nekünk a magyarok többségének nem kell Radicová, mert nem nem magyar ennyire egyszerű, semmit nem igért a népnek, ez egy újabb ok.
Nektek, hogy ilyen vehemensen támogassátok vajon mit igért? Mennyit, milyen posztokat, te leszel az elnöki tanácsadója? (BJ)

Ezt a szöveget próbaképpen bettem a parába:

Radicovának nem
Bósza János, 2009, április 1 - 14:08
az autonómiától kellett volna elhatárolódnia, hanem csak annyit kellett volna mondani, hogy hölgyeim uraim, mi mindannyiam hibásak vagyunk ebben a vitában, mert a császár újruhájáról vitatkozunk, hogy jó-e, szép-e, rossz-e, csunya-e, ahelyett, hogy kimondanánk a császár mesztelen, mert közülünk abszolute senkisem sincs azzal tisztában valójában mit is jelent az autonómia szó, mit is akarnak valójában azok akik az autonómiát hirdetik. Majd én Radicová megkérdezem tőlük mit is akarnak, valósan értelmezem az autonómia szót, majd véleményt alkotok. Így azok szimpátiját sem vesztette volna el akik, az autonómiát hirdetik és a magyarokat sem oszthatná meg még jobban. Ennek a "hülye" barak írásnak ez az üzenete, aki mondja alapon. Először a fogalmakat le kell tisztázni, aztán lehet véleményt formálni róluk, támogatni, vagy elhatárolódni. Ez itt Radicová esetében nem így történt ő elhatárolódott valamitől, mi pedig csakúgy alapon, mert a POETek ezt akarják szavzzunk rá. A megélhetési politikusaink már megint csak magukra gondoltak.

* válasz

Janos, te elhetetlen "politikus". Radicova sokkal
Tibor, 2009, április 1 - 14:20
jobban ismeri az autonomia fogalmanak sokretuseget, mint te az egyretu agyacskaddal.

* válasz

Tibor neked mondta
Bósza János, 2009, április 1 - 14:56
vagy gondolod? Ja és honnan tudod, hogy ő jobban tudja, mint én, ja te látod el őt tanácsokkal. A CA honlapján több ezer írás van autonómia témában, tervezetek, megvalósított, nem realizált autonómiák, akkor légyszives ne akard nekem elmesélni mitől döglik a légy, mert már rég tudom, ennek ellenére tovább tanulmányozom, azért köszi a véleményed. A légy a pl a veszélyes anyagoktól és az autonómia ügye pedig a POET-ektől. A mondat végére ugye nem kell reagálok, mert azt szokták mondani mikor elfogynak az észszerű argumentek, jön a jól célzott földbedöngölés. Egészségedre.

Új:

Barak ne keverd ide új
Bósza János, 2009, április 1 - 15:06
az utószövegeddel egy MO-s szervezetet és egy magyar állampolgár zászlóbontását, ezt is belekeverni a mostani elnökválasztásba, jobb argumentáció nincs, érvelj ? MIért is támogassátok Radicovát még mindig nemtudom, nem tudjuk néhány százezren? Mellébeszéléssel, figyelemeltereléssel nem jársz sikerrel. Nem válaszoltál, ha Radicová győz, elnöki tanácsadóje leszel autonómia témában?
Más hozzászólók:

Hozzászólások
A cikkíró címben meghúzott
Berlin, 2009, április 1 - 12:51

sommás egyenlegével egyetértek! Ötven százalékban.

Mert szent igaz, hogy a hülyékkel - kiknek létszámát szerző úr is örvendetesen gyarapítja - valóban sok bajunk akad, ugyanakkor Radičová asszony legfrissebb közéleti megnyilvánulásai sem tekinthetők hiba nélkül valónak. Csehszlovák gyártmányú női közt-el. jelöltek időnként odanyilatkoznak vadakat, amitől a magyar választópolgár nem okvetlenül szerelmesedik beléjük, mint ábrándos természetű cikkírónk, aki foglalkozása okán nem nélkülözheti a lelki csipkéket, így hamar lángra gyúl. Mi megértjük. Rajongásában azonban nem osztozhatunk. Szerelmének tárgya kancsal, ikszlábú és olyan bajusza van, hogy éjjelre kötőért kiált! Boglya tövében erősen megudvarolhatnánk ugyan, de annyit azért még nem piáltunk, így meg nincsen hozzá gusztusunk... S ha csak a szépségében volna kivetnivaló, szorultságban elviselnénk talán, ló nincs, szamár is jó alapon, de hűséget ígérő szava is számító hamisság!

Tudjuk persze, hogyne tudnánk, hogy makacs elutasításunk miatt költő úr rettenetes haragjával kell számolnunk, járulékos teherként pedig az ország elnöke maradhat újabb esztendőkre a Tátra Cicerója, de mit csináljunk, ilyen a természetünk. Aki értünk nem rajong olyan őszintén, mint egy gimnazista bakfis, azt nem bírjuk viszontszeretni! Talán legközelebb. Alkalmasabb fehérnépnél...
Berlin, szimbolizmussal tulontul atjart
Tibor, 2009, április 1 - 13:45
szovegedbol silerult kibanyasznom, hogy 1. ...Radičová asszony legfrissebb közéleti megnyilvánulásai sem tekinthetők hiba nélkül valónak... 2. ... de hűséget ígérő szava is számító hamisság!... 3.... Aki értünk nem rajong olyan őszintén, mint egy gimnazista bakfis, ... Tehat, egyreszt Radicova megnyilvanulasaiban hibakat talaltal (feltetelezem azert gondolod ezt, mert R. autonomiaellenes), masreszt szavaiban szamito hamissagot erzel (feltetelezem azert gondolod, mert hamisan a magyarok szavazataira szamitonak tartod R.-t), harmadreszt R. nem fejezte ki imadatat a szlovakiai magyarok irant (feltetelezem ezt le kellett volna egyertelmuen szogeznie es nem csak ugy egyszerunen a tobbi, altala normalisan modon akceptalt polgar koze sorolni az imadnivalo kasztot kepzo szlovakiai magyarokat). Berlin tudod Te egyaltalan mi az hogy realitas, bizalom es szerenyseg?

* válasz

Milyen ügyesen kibontottad!
Berlin, 2009, április 1 - 14:27

Gondolom, olyan emberrel van dolgom, aki szintén fétisként tekint Radičovára, ezért alig hiszem, hogy meggyőzhető lennél, nem is nagyon ambicionálom. Röviden: köztársasági elnökjelölt akkor jön majd számításba nálam, ha az illető egyértelműen kinyilvánítja "imádott kasztom", a szlovákiai magyar nemzetrész iránti jóindulatát, és ígéretet tesz erős demokráciadeficittel rendelkező ellenségeink alkotmányos megrendszabályozására (mert többek közt ez a feladata), továbbá hangsúlyos nemet mond alapvető szabadságjogaink bárminemű korlátozására. Értve ezen olyan vacakságokat, mint önrendelkezésünk tilalma, vagy kollektív háborús bűnösségünk elismerése.

Realitás+bizalom+szerénység - pofám befogom, akit az Új Szó nagyon szeret, azt beikszelem, örülök! (Valami ilyesmit jelenthet, gondolom.)

* válasz

Koszonom a dicseretet. Valaszom: amikor új
Tibor, 2009, április 1 - 15:13
Radicova azt mondja, hogy a politikat a lakossag szolgalataba akarja allitani a jolet erdekeben - tegnap mondta ezt - akkor a tarsadalmi rendszabalyozasi igenyedet is celjaul tuzte ki. Es mivel mar a VPN idejeben jo baratsagban volt az FMK-val es mostansag az MKP-val, akkor nyilvanvalo joindulata irantunk. Mint szociologus biztosan tisztaban van a telepulesek es telepules-szovetsegek (regiok) onrendelkezesenek szuksegessegevel a regiok folemelkedese erdekeben. Ehhez nem szuksegeltetik politikai autonomia. Radicova nem tiltja az autonomiat - hogyan is tehetne - hanem nem ismeri el a politikai autonomia helyesseget, nem tamogatja azt, ellene van - szukseg eseten e lehetosegek kozott valaszthat - ugy mint a szlovakia magyarok nagyobbik jozan es realista resze.

* válasz

templomos
2009. Április 1. Szerda, 15:11kukac
kukacHozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével
Abraka!
Valamitől késztetve úgy döntöttem, hogy szombaton elmegyek szavazni. Az előző hozászólásaidat olvasva Radičová nevét olvasván még a hideg is kiráz. A másik jelölt Gašparovič. Tőle is ráz a hideg. Na most hagyjuk ki, hogy melyik forrását a hideglelésemnek ki támogatja, rád hallgatok. A lelkiismeretem szerint fogok szavazni, amit elvártál volna az MKP-tól, hogy minden magyarnak ajánlja. Mit gondolsz kire fogok szavazni? Az ordas nacionalizmusra? Eltudod képzelni az ünneplő, grasszáló félfasisztákat, ahogy ünneplik, hogy Szlovákia mögöttük áll? Eltudod képzelni a félfasiszta kormányt, hogy ezután még gátlástalanabbul fognak belénk rúgni, hisz a polgároktól erre felhatalmazást kaptak.
Folytasd tovább a Radičová elleni harcodat. Most talán kezdem azt hinni, hogy nehézfijúnak igaza volt, amikor SNS provokatőrnek nevezett.
Hozzászólások: 224
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
abraka
2009. Április 1. Szerda, 17:15törzskukac
törzskukacHozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével
templomos írta:
Abraka!
Valamitől késztetve úgy döntöttem, hogy szombaton elmegyek szavazni. Az előző hozászólásaidat olvasva Radičová nevét olvasván még a hideg is kiráz. A másik jelölt Gašparovič. Tőle is ráz a hideg. Na most hagyjuk ki, hogy melyik forrását a hideglelésemnek ki támogatja, rád hallgatok. A lelkiismeretem szerint fogok szavazni, amit elvártál volna az MKP-tól, hogy minden magyarnak ajánlja. Mit gondolsz kire fogok szavazni? Az ordas nacionalizmusra? Eltudod képzelni az ünneplő, grasszáló félfasisztákat, ahogy ünneplik, hogy Szlovákia mögöttük áll? Eltudod képzelni a félfasiszta kormányt, hogy ezután még gátlástalanabbul fognak belénk rúgni, hisz a polgároktól erre felhatalmazást kaptak.
Folytasd tovább a Radičová elleni harcodat. Most talán kezdem azt hinni, hogy nehézfijúnak igaza volt, amikor SNS provokatőrnek nevezett.


Templomos ennyire fáj az igazság. Én nem Radicová ellen agitálok, leírtam azt itt valahol, hogy ne menjenek szavazni az emberek? A lényeg tégedet sem érdekel, miért kell mindig az igazságot a szönyeg alá söpörni? Jobb talán, ha döntéseinket mindig mások irányítják és mások döntik el helyettünk mi a jó, mi a helyes? Én csak erre hívtam fel a figyelmet és erre mutattam rá. Ha neked ebből az egészből az jött le, hogy én Radicová ellen agitálok, akkor nagyon sajnálom. Én az ellen vagyok, amit az egyik és másik jelölt képvisel. mert egyik sem jó a felvidéki magyarság ügyének. Nekünk nem másoktól kell várni azt, hogy helyettünk megoldják a problémáinkat, hanem nekünk kell a lábunkra állni. Egyszer járt Komáromban egy katalán EÚ-s képviselő azt kérte tőle Dobos úr, hogy segítsen a felvidéki magyarságnak, hogy ne legyünk diszkriminálva és ne asszimilálódjunk tovább, a válasza ennek a katalán képviselőnek az volt, hogy "Uraim Önöknek kell elkezdeniük a sorsuk szebbétételét, mi majd akkor tudunk segíteni, ha már van mit, tehát ha Önök a saját sorsuk irányítását a saját kezükbe veszik és nem másoktól fogják várni, hogy azt maguk helyett megoldja, akkor, de csak akkor tudunk segíteni és segíteni is fogunk."
Tehát, ha te lelkiismereted által diktálva elmész szavazni, annak örülök, de ne az MKP nógatására tudatlanságból tedd mindezt, mert nem a saját életed jobbátétele által diktált természetes ösztökélés hatására teszed, hanem parancsszóra. Ettől a parancsszós - és mások majd megolják elméletektől kell megszabadulni és bátran fel kéne vállalnunk azt, amiért érdemes élni.
Mégegyszer aki szombaton lelkiismeretére hallgatva elmegy szavazni, annak én csak örülni fogok, mert a butításból, a zavarodottságon át a kijózanodás felé vette az útját, hosszú és nehéz út, de csak rajtunk mulik mikor lépünk rá és mikor érünk célba.

Sokan kérdezik ki vagyok és mit is akarok?

Patrióta, aki jogot véd, a jogegyenlőségnek, az állampolgárok egyenjogúságának, a népek önrendelkezési jogának és a polgári elvű erkölcsös érdekpolitizálásnak a híve.
A jogot a jogegyenlőséget, a közeget az autonómiát és az életteret a szlovák-magyar megbékélést akarom.
Szolga vagyok, csak szolgálni akarok.
kisbetűs bósza jános

Nem az én nézeteim a te ellenséged, hanem te a saját ellenséged vagy akkor, amikor egy nagy rosszul működő szervezet hangját fogadod el jónak, nem pedig azét hallgatod meg aki argumentál, nem hallgatja el a dolgokat, nem hazudik.

Kinek van igaza, kinek nincs, erre találták ki a történelmet és a történészeket, ők majd megmondják, leírják, majd később megirják a mi történelmünket is.

Te csak menj el nyugodtam szavazz Radicová, mert igen ő a kisebbik rosszat képviseli, így ebben a mostani helyzetben én csak erre mutattam rá, hogy lehett volna ugyanazt az eredményt elérni, hogy a magyarok rá szavazzanak, ha az MKP taktikusabban teszi a dolgát. Erről már régebben írtam, pl. első körben saját felvidéki magyar jelölt, aki történelmet írt volna, márcsak azzal, hogy ott volt a rajtvonalon és a második körbe lehetett volna, az un. lelkiismereti szavazást ajánlani. Nem kell hülyének tartani a felvidéki magyarságot ők tudták volna ebben a helyzetben is, hogy kire szavazzanak és ez a mostani cirkusz az autonómia körül nem lett volna. Gasparovicot valaki öt éve azért támadta, hogy a magyarok többsége elment rá szavazni, ugye nem mégis rá szavaztak. Miért? Mert Meciar ellen szavaztak, most is ez lett volna ,azzal a különbséggel, hogy ltörténelmet írhattunk volna azzal, hogy ott volt a fél milliós magyar közösség képviselője is a rajtvonalon, nem kellett volna vezényszóra cselekedni és az eredmény is jobb lehetett volna, mind ami lesz, több magyar ment volna szavazni.

Sokatokból az igaz szó fájdalmas érzelmeket vált ki, tudom, ezért kell mindig mindenhelyzetben az igazságra törekedni, hogy az igaz szó legyen a természetes és ne a hazugság, ne a hazugok sértsék, bántsák a nemzeti önérzetünket, hanem az igazság szava legyen az erősebb erő és eszközünk egy szebb világ felépítése érdekében.

A félfasiszta kormányt a nevén nevezed, akkor mitöl féltek, inkább úgy mondanám, miért nem mertek a saját konyhánkban rendet csinálni? Igen itt kell kezdeni, ne másokat kritizáljunk, az könnyebben megy tudom, ott elég mondani, de a koncázatvállalás már ígyis-úgyis elmarad. A saját konyhánkban pedig sok a sarokba söpört szemetet szelektálni kéne. Mindig könnyebb a másikat kritizálni a másiknak tanácsot adni, mint a saját ügyeinket igyekezni rendberakni, de már mindenki tudja egyszer el kell kezdeni, mert az ahogyan mennek a dolgok az nemcsak, hogy nem demokratikus, hanem nagyon rosszul mennek a dolgaink, most csak ennyit.
_________________


Radicová magyar kártyája
beeble, 2009, április 1 - 22:37
„Határozottan nem értek egyet az autonómia követelésével, határozottan elutasítom, és határozottan lemondok azon politikusok támogatásáról, akik autonómiát követelnek."

Orbánnal és a Fidesszel kapcsolatban leszögezte: "Nem beszéltem vele, nem tanácskoztam vele, nem kérek, és a jövőben sem fogok kérni abból a támogatásból, amely ettől a párttól ered".

Azt hiszem, az mindenki számára nyilvánvaló, hogy Radičová valóban nem hülye. Sőt, okos, intelligens: szánalmas ellenfelét minden tekintetben felülmúló személyiség. Ellenben politikus. Nyilvánvalóan ezért is nem okozott neki gondot, hogy politikai ambícióinak kiteljesítése érdekében egy igazi demokrata számára két mondattal elrontsa a róla kialakult egyébként meglehetősen pozitív összképet.

Radičová köztársasági elnöknek készül, tehát kiváló diplomáciai érzékkel kell rendelkeznie, s minden bizonnyal rendelkezik is. A fenti mondatai viszont egyáltalán nem ezt bizonyítják. Mert azt természetesen - akinek egy csöpp esze is van – nem várja el senki, hogy kiállva a tévénézők elé a felvidéki magyarok Bószát megszégyenítő autonómiaharcosává avanzsálja magát. Az viszont, hogy ilyen éles hangsúllyal támadja az Európa legrégebbi demokráciáiban is rengeteg helyen jól működő önrendelkezési törekvéseket, illetve ennyire határozott hangon határolódjon el egy teljesen demokratikusan működő magyarországi párttól, felveti a kérdést – miért? Miért fogalmazott annyira élesen, hogy a mondatait a felvidéki magyar hír- és fórumportálok (kevés kivételtől eltekintve) kicenzúrázták vagy le se merték közölni?

Aki nem teljesen naiv, és tudja, hogy a politikában minden okkal és érdekből történik, annak azonnal elkezd a fejében motoszkálni Martináková és Mikloško 10-10 százaléknyi szavazója. Mint köztudott, Martináková nyítan bírálta Radičovát amiért a magyar választók támogatták, és Mikolosko hívei sem éppen a magyarszeretetükről híresek. Radičová ominózus kijelentései pedig okkal nyerhették el a tetszését a magyarfóbiával kellőképpen megvert, de azért a Gasparovič-féle pöcegödröt túl büdösnek tartó Martináková- és Miklosko-szavazóknak. Ezt pedig nyilván tudta-tudja Radičová is.
A szomorú az egészben csak az, hogy a jobb sorsra érdemes önrendelkezés fogalma megint áldozatul esett egy választási kampánynak. És, hogy ha nem is olyan nyíltan, nem is olyan durván, mint a soviniszta kormánypárti banda, de bizony a magyar kártyát Radičová is megvillantotta.

Senkit nem kívánok lebeszélni arról, hogy elmenjen szavazni. Ne essünk viszont abba a hibába, hogy Radičovát többnek tekintsük, mint ami valójában.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Az igazság az,
kartel, 2009, április 1 - 22:49
hogy a nagy politika Szlovákiában nem az elnöki palota konyhájában fől. Lehet ellensúly Radičová, de csak egy bizonyos határig. Az önrendelkezésünk pedig sajnos az mögött a határ mögött van.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

A SME napilap
Tibor, 2009, április 2 - 09:30

szamomra hiteles komentatorai egyenloseget tesznek Orban es Fico, a Smer es Fidesz kozott. Ha a Smer tamogatasat nem fogadna el Radicova - es nem is fogja a jovoben sem, barmilyen pozicioban is lesz - akkor miert fogadna el Orbanet? Az, hogy az autonomiaval nem ert egyet az termeszetes, hisz Radicova liberalis, polgar es regionalis onkormanyzati latoszogu politikus. Az, hogy elesen mondta ezt, az valoban valasztasi taktika.BJ
sztibi, 2009, április 1 - 15:42

Ön komolyan úgy gondolja, hogy csak akkor támogatható egy szlovákiai államfőjelölt, ha az nyíltan kijelenti, hogy a magyarok számára az autonómia bármilyen formáját igyekszik majd elősegíteni? Az egyáltalán nem elég, hogy egy olyan államot szeretne, ahol polgárok vannak és nem különböző nemzetek, vagy kisebbség meg többség, aminek az is a velejárója ugye, hogy senki nem érezné elnyomottnak magát, ergó nem kívánná az autonómia semmilyen formáját, mivel úgy érzi, igényei kielégíttetnek. Másik oldal: tegyük fel, IR kinyilvánítaná, hogy támogatja az autonómiát, amivel pár száz mellveregető magyarmaradvány úgy gondolná, elmegy rá szavazni. A több százezer egyszerű szlovák (és magyar) polgár pedig megijed a jelenleg csontig mocskolt, leápolt kifejezéstől. IR pedig hoppon marad.

Ha rákattint az Iveta Radicová címkére, számos nyilatkozatot, javaslatot, interjút, véleményt talál, amiért én támogatom, vagy úgy érzem, támogatnom kell.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

torz az egész
FaPofa, 2009, április 1 - 16:58

Az egész elnökválasztási kampány rettenetes egyszerűsítésekkel dolgozik. Mindkét jelölt nagyon szeretne nyerni, ami természetes is, ezért aztán engednek a színvonalból. Az egyik oldal alpári uszítást folytat, a másik meg olcsó közhelyeket pufogtat. Ezért aztán komoly politikai kérdésekről ebben a kampányban nem eshetett szó. Ehelyett igyekeztek kicsafarni mindent, amit eszközként felhasználhattak (ez persze inkább az alpári oldalra érvényes).

Az egyre nyilvánvalóbb, hogy belátható időn belül nem lehet az autonómia fogalmát oly módon komolyan venni Szlovákiában, ahogy számos európai országban komolyan veszik, s ebben mindkét félnek (értsd: magyar, szlovák) komoly érdemei vannak. Az igazán káros ebben az, hogy tulajdonképpen minden olyan igyekezetet, ami a nemzetállami eszme tarthatatlanságát bizonyíthatja, az autonómia démonizált fogalomkörébe utaltak, ez pedig azt eredményezi, hogy egyenrangú nemzeti közösségek helyett egymással állandóan marakodó többség és kisebbség maradunk. Ezt pedig ugyebár nehéz normálisnak tekinteni.

Folyt-e valaha érdemi szlovák-magyar párbeszéd a magyarok szlovákiai önrendelkezéséről? Egyelőre sajnos egyik fél sem ért fel a feladathoz, ezért aztán maradnak a mitológiák – a szlovák oldalon a magyar fasizmusról, a magyar oldalon a szlovák fasizmusról. Erről szól ez a választás is. Meg erről fog szólni a következő egynéhány is. Ez lenne a mi külön bejáratú demokrácia-gyakorlatunk. Marakodás a koncokon, hogy a mi gyerekeinknek legalább legyen mit enniük, a másé meg ki a rákot érdekel?!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

FaPofa tevedsz,
Tibor, 2009, április 1 - 17:15
amikor azt irod, hogy "Az egyik oldal alpári uszítást folytat, a másik meg olcsó közhelyeket pufogtat." A kozhelyek pufogtatasarol szo sem volt a Radicova oldalon, nagyonis konkretan fogalmazott az az oldal. A kozhely a hozzaszolasodban talalhato, mert a Gasparovic-Radicova osszecsapas szlovak-szlovak polarizaciohoz vezetett, a magyar kartya az utobbi ket napban elvesztette erejet, tehat nincs igazad, amikor azt kozhelyszeruen azt allitod, hogy: "...szlovák oldalon a magyar fasizmusról, a magyar oldalon a szlovák fasizmusról. Erről szól ez a választás is. "

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

csak ne sunnyogjunk el semmit!
FaPofa, 2009, április 1 - 17:47

Lehet, hogy ez utóbbiban igazad van, az utóbbi két nap fejleményeit nem nagyon követtem nyomon, mert rettenetesen ráuntam az egészre, korábban azonban a Markíza-híradók rendszeresen úgy kezdődtek, hogy "már megint a magyar kártya".

Még az autonómiához, hogy egyértelmű legyen, mit akartam mondani.

Van ugyebár az autonómia, mint létező, legitim államjogi intézmény, amely az unitárius szerkezetű állam valamely területi egysége specifikus helyzetének megoldására szolgál. Nem tiltják nemzetközi egyezmények, nem ütközik a nemzetközi joggal, de nem zárja ki a szlovák jogrend sem. A modern európai közjogi gondolkodás a regiók szerepének megerősödését szorgalmazza, ez ugyebár közhely. Nos, ezek a tények.

Aztán van a mitológia.

A szlovák mitológia szerint az autonómia magyar uralmat jelent, és punktum. Dél-Szlovákia elszakadását, magyarul fog kelleni tanulni a miatyánkot stb.

A magyar mitológia szerint az autnómia azt jelenti, hogy végre megtorolhatjuk a sok régi sérelmet, kivívhatjuk a függetlenségünket stb.

Ezek a megközelítések természetesen érzelmi alapúak. A gondot abban látom, hogy ezek a mitologikus elképzelések olyannyira eluralkodtak a szlovákiai politikai gondolkodásban, hogy lehetetlenné tesznek bármiféle komolyságot ezekben a kérdésekben. Mikor pedig IR úgy nyilatkozik, "az autonómia fogalma nem való a huszonegyedik századba", a mitológia kontextusába illeszkedik. Az más dolog, hogy nem tehet mást, annyira átitatnak mindent a romantikus elképzelések, tehát ha korrekten beszélne, senki nem értené meg. Azaz: minden tökéletesen torz. Az idézett mondat ugyanis ebben a formában egyszerűen nem igaz. Ha azt mondta volna, "az autonómia fogalma nem való a huszonegyedik századi Szlovákiába", azt aláírom. Legalábbis 2009-ben így van. Erről azonban csak mi tehetünk, mert mindent úgy értelmezünk, ahogy nekünk kényelmes. Azaz: riogatni az autonómiával ugyanúgy primitívség, mint bedőlni ennek a rigatásnak, de tökéletesen tabuizálni az autonómiát szintén nem jelenthet megoldást, mert azzal életben tartjuk a félelmeket, feszültségeket, félreértéseket.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Szerintem a Radicova azert
Tibor, 2009, április 1 - 18:09
utasitja el az autonomiat, mert hisz a regionalizmusban - fogalomrendszere szerves egysege kell hogy legyen ez (a polgartol a regioig csak egy lepes, a regiotol az autonomiahoz sok merfold). Kiderul.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona